четвъртък, 26 април 2012 г.

Таратор

Краставици 500 г
кисело мляко 500 г
чесън 25 г
сол 15 г
копър 25 г
растително масло 25 г
орехови ядки 50 г

Използва се кисело мляко, което е престояло ня­колко часа след подквасването. Каймакът му се оби­ра внимателно и се отстранява. Млякото се разбива добре с дървена лъжица. В отделна чиния се наряз­ват на дребно обелените краставици, посоляват се и се оставят да постоят. В дървена чиния (гаванка) се счуква чесънът. Киселото мляко с дребно наряза­ните краставици и счуканият чесън се поставят в пръ­стена, порцеланова или емайлирана купа. Налива се студена вода и всичко се разбърква добре. Тараторът се поръсва в последния момент с дребно наряза­ния копър, растителното масло и счуканите орехи.