понеделник, 30 април 2012 г.

Сарми от кисело зеле и месо

Свинско месо (шарено от гърдите) 350 г
телешка (също от предната част) 400 г
праз лук 250 г
чер пипер 0.5 г
ориз 50 г
кисело зеле 750 г

Месото се смила два пъти. Прибавят се дребно нарязаният праз лук, черният пипер и оризът и всичко се умесва добре. Оформят се сарми, които са много по-големи от лозовите, и се нареждат в тенджера. Върху тях се поставя чиния и се заливат със зелев сок, който ако е много солен, се разредява с вода. По желание се поливат с 50 г сгорещена прясна мас. Врят на тих огън 3—4 часа, докато останат само на мазнина. Зелето трябва да стане съвсем крехко, за да могат сармите да се режат с вилица. Поднасят се без сос.