Месо 750 г
лук 100 г
домати 100 г
масло 125 г
ориз 50 г
пиперки 750 г
червен пипер 5 г
сол 20 г
чер пипер 0.5 г
Най-подходящи за пълнене са средно големите зелени по-дълги и широки пиперки, а наесен — червените пиперки или камби. Когато се пълнят сухи лютиви червени пиперки, те се наричат „гнетени".
Изрязват се дръжките на пиперките заедно със семето. След напълването пиперката се запушва с очистената от семето дръжка, краят на която се отрязва малко. Плънката се приготвя така: дребно нарязаният лук се запържва до порозовяване в част от маслото. Прибавя се оризът заедно с малко топла вода. Пържи се няколко минути и се поставят дребно нарязаните домати. Накрая се слагат окълцаното месо, солта и черният пипер. Плънката се разбърква добре с дървена лъжица върху огъня, докато побелее месото, без да се пържи. Ако стане много сбита, прибавя се още малко топла вода. С така приготвената плънка се пълнят пиперките, но не догоре, защото оризът ще набъбне. Напълнените пиперки се нареждат изправени с дръжките нагоре в разлата тенджера. Не е необходимо да се затискат отгоре с чиния или друга тежест. Налива се съвсем малко вода, съдът се захлупва и пиперките се оставят да къкрят на тих огън, като се доливат по малко с топла вода. Леко се запържва червеният пипер в останалото масло и се полива отгоре. Може да се поднесат с кисело мляко.