понеделник, 30 април 2012 г.

Телешки кюфтета с праз

Телешко месо 760 г
сол 15 г
сух бял хляб 135 г
прясно мляко 150 г
яйца 5 бр.
чер пипер 0.5 г
майоран 15 г
праз лук 1250 г
масло 100 г
лимон 75 г

Обезкостеното месо се смила на месомелачката два пъти. Посолява се, прибавят се накиснат в мля­ко сух хляб, яйце, чер пипер и майоран и се oмесва добре. Оформяват се кюфтетата. Оставят се да по­стоят около 30 минути, след което леко се запърж­ват. Нареждат се в тавичка, в която предварително е запържен празът, налива се малко вода и се пекат във фурната около 20 минути. След като се изпари водата, ястието се залива с останалите яйца, разби­ти с лимоновия сок, залича се и се изважда. Кюфте­тата се поднасят топли.