понеделник, 30 април 2012 г.

Кокошка по македонски

Кокошка 1000 г
ориз 75 г
пилешки дреболии (дроб, сърца, воденички) 100 г
кисело зеле 750 г
кърва­вица 250 г
сланина 100 г
лимон 50 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г
червен пипер 5 г

Воденичката и сърцето се сваряват. Дробчетата се прибавят към края на варенето. Отделно се задушават в масло дребно нарязаният лук и малко дома­ти. Като се изпари водата, поставят се нарязаните на дребно дреболии и се запържват. Прибавя се оризът, запържва се леко и се залива с малко бу­льон от дреболиите. Посолява се, поръсва се с черве­ния и черния пипер и джоджена и ври, докато ори­зът се сгъсти. Кокошката се напълва с така пригот­вената плънка и се зашива. В отделна тенджера се запържва предварително нарязаното зеле. Върху половината от него се поставя кокошката, а наоко­ло се нареждат парчетата сланина и кървавица и обеления лимон, разрязан наполовина. Най-отгоре се поставя останалото зеле, сипва се малко вода и се покрива с листа от сурово зеле. Така приготвено ястието се задушава най-малко 3 часа.