понеделник, 30 април 2012 г.

Раци с ориз

Раци 25 бр.
сол 15 г
магданоз (корени) 35 г
лук 125 г
ориз 125 г
растително масло 100 г

Магданозените корени се варят в подсолена вода около 1/2 час. Прибавят се живите раци, на които е почистена средната перка на опашката заедно с анусното черво. Варенето им продължава един час. Изваждат се, оставят се да поизстинат и се изважда месото от опашките и щипците им. Лукът се нарязва на дребно, запържва се леко и се залива с бульона от раците. Като кипне, прибавя се оризът. Ври за­хлупен на тих огън. Готовият ориз се насипва в чи­нии и се оглажда отгоре. Върху него се нарежда месото от опашките на раците навън, а това от щип­ците — навътре.