петък, 27 април 2012 г.

Каша от гъби

Пресни гъби 500 г
топено масло 125 г
брашно 100 г

Отрязва се долната част на пънчето на гъбите, която е покрита с пръст. Накисват се за няколко ми­нути в дълбок съд с вода, за да падне пръстта на дъ­ното. Всяка гъба се измива поотделно и се нарязва на тънки филийки, които се варят в подсолена вода до омекване. Сварените гъби се изваждат с реше­тъчна лъжица, а останалата в тенджерата вода се прецежда през гъсто сито.

Брашното се изпържва отделно в топеното масло. 1'азредява се, като се наливат малки порции от прецедената вряща отвара от гъбите и се прибавя още малко гореща вода, ако има нужда. Към полу­чената гладка каша се прибавят сварените гъбени резенчета.