Фасул 500 г
лук 500 г
растително масло 100 г
сухи червени пиперки 500 г
чубрица или джоджен 15 г
сол 15 г
червен пипер 5 г
Фасулът се счуква в чутура. Залива се с кипяща подсолена вода, захлупва се с капак и се оставя няколко минути да набъбне. Прави се лека запръжка от растителното масло, нарязания на дребно лук и червения пипер, която се прибавя към накиснатия счукан фасул. Накрая се слага и стритата чубрица и всичко се разбърква. С така приготвената плънка се пълнят пиперките, предварително почистени от дръжките и семето и накиснати в кипяща вода до омекване.
Напълнените пиперки се нареждат в тенджера, заливат се с малко вода или зелев сок, затискат се с тежест (чиния) и врят на тих огън 40—50 минути.
Поднасят се студени, без сос и гарнитура.