понеделник, 30 април 2012 г.

Пълнени сухи червени пиперки със счукан (грухан) фасул

Фасул 500 г
лук 500 г
растително масло 100 г
су­хи червени пиперки 500 г
чубрица или джоджен 15 г
сол 15 г
червен пипер 5 г

Фасулът се счуква в чутура. Залива се с кипяща подсолена вода, захлупва се с капак и се оставя ня­колко минути да набъбне. Прави се лека запръжка от растителното масло, нарязания на дребно лук и червения пипер, която се прибавя към накиснатия счукан фасул. Накрая се слага и стритата чубри­ца и всичко се разбърква. С така приготвената плънка се пълнят пиперките, предварително почистени от дръжките и семето и накиснати в кипяща вода до омекване.

Напълнените пиперки се нареждат в тенджера, заливат се с малко вода или зелев сок, затискат се с тежест (чиния) и врят на тих огън 40—50 минути.

Поднасят се студени, без сос и гарнитура.