понеделник, 30 април 2012 г.

Варненски тюрлю-гювеч

Телешко месо 625 г
масло 150 г
бамя 50 г
зелени пиперки 300 г
зелени домати 300 г
патладжани 150 г
червени домати 200 г
сол 15 г
чер пипер 0.5 г
червен пипер 5 г
зелено грозде (ягорида) 25 г
магданоз 25 г
лук 75 г

Месото (от гърдите или гърба заедно с бъбреци те) се измива и нарязва на парчета. Бъбречната лой се изважда и нарязва на дребно. Нарязаното месо и лойта се поставят в тенджера едновременно със ситно нарязания лук, солта, червения и черния пипер и част от маслото. Задушава се, докато остане на мазнина. Прибавя се останалата част от маслото и се пържи до порозовяване на месото. След това всичко се поставя в гювеча и се прибавят нарязаните на дребно зеленчуци и ягорида (зелено грозде). Червените домати са предварително обелени. Гювечът се пече, докато остане на мазнина. Не бива да е ни­то сух, нито с много сос.