понеделник, 30 април 2012 г.

Суван кюфте

Агнешко (овнешко) месо 800 г или телешко 850 г
белтък 1 бр.
ориз 60 г
прясно масло 125 г
лук 125 г.
чер пипер 0.5 г
доматено пюре 15 г (червени домати 150 г)
червен пипер 5 г
сол 15 г

Месото се обезкостява, очиства се от сухожилия­та, смила се два пъти на машина с решетка 5 мм в диаметър (предпочита се при възможност да се на­кълца със сатър) и се посолява. Прибавят се белтъ­кът и полусвареният ориз, част от прясното масло и червеният пипер. Всичко се умесва добре. Оформя­ват се малки кюфтенца (по 4 в порция), които се оставят да отлежат около половин час. През това време се запържва дребно нарязаният лук до зла­тист цвят, поставят се доматеното пюре или пресни червени домати и червеният пипер. Разрежда се с топла вода, посолява се и щом кипне, прибавят се оваляните в брашно кюфтенца. Като кипне отново, ястието се премества да ври на слаб огън до пълното му сваряване. Оттегля се на края на печката, за да из­плува отгоре мазнината. Докато се приготвя, това ястие не се бърка с лъжица. При нужда от време на време тенджерата се поразклаща.