събота, 28 април 2012 г.

Яхния от целина и гъби

Целина 1250 г
копър 50 г
червени домати 300 г
гъби 1250 г
кромид лук 100 г
растително масло 125 г
сол 15 г

Гъбите се измиват и се оставят да киснат във вода около 2 часа. През това време лукът се обелва, нарязва се на дребно и се запържва до бледорозов цвят. В запръжката се слагат нарязаните на дребно домати, целината, нарязана на продълговати ивици, и гъбите на филийки. Всичко това се задушава до изпаряване на водата. След като гъбите се запържат до зачервяване, прибавя се топла вода. Яхнията се посолява и се оставя да ври до пълно сваряване на зеленчуците. Преди да се свали от огъня, поставя се и копърът, с конто ястието ври на слаб огън около 5 минути.