понеделник, 30 април 2012 г.

Шопски гювеч

Тлъсто овнешко месо 750 г
лук 100 г
прясно масло 100 г
картофи 400 г
червени домати 250 г
зелени домати 200 г
бамя 50 г
червен пипер 5 г
сол 20 г
магданоз 40 г
пиперки сиврия 400 г

Месото се измива и нарязва на парчета. Очиства се от дребните костици, поставя се е пръстен гювеч със ситно нарязания лук и се наръсва е червения пи­пер. Прибавя се маслото и се поставя да се пече. От време на време се налива по малко вода, докато ме­сото добие светлозлатиста корица. Към почти гото­вото месо се прибавят картофите, нарязани на коле­ла, пиперките — на ивици, зелените и червените до­мати — на парчета, магданозът — на дребно и бамя­та, която се слага цяла. Гювечът се пече, докато всички продукти омекнат и останат на мазнина. От фур­ната се изважда, докато е сочен, а не пресъхнал и прегорял.