понеделник, 30 април 2012 г.

Мусака с патладжани

Овнешко месо 650 г
лук 100 г
масло 150 г
сол 15 г
чер пипер 0,5 г
червени домати 300 г
патла­джани 1 кг
яйца 2½ бр.

Лукът и червените домати се нарязват на дребно и се задушават в част от маслото, докато останат са­мо на мазнина. Поставя се смляното месо и леко се запържва до побеляване. Посолява се и се приба­вя черният пипер. Патладжаните се нарязват отделно на продълговати филии, населяват се и се оста­вят да постоят малко, за да пуснат горчивия си сок. След това се полуизпържват и се нареждат в тава — ред месо, ред патладжани. Мазнината, в която се е запържвало месото, се изцежда отгоре. Мусаката се запича във фурната. Залива се с разбитите яйца, като тавата се навежда на всички страни, за да се разлеят равномерно яйцата и отново се запича.