понеделник, 30 април 2012 г.

Имамбаялдъ

Патладжани 750 г
лук 400 г
червени домати 200 г
растително масло 150 г
сол 15 г
чер пипер 1 г
че­сън 50 г

Патладжаните се измиват, отрязват се дръжките им заедно с листенцата, обелват се надлъж на 4 ме­ста, разполовяват се напречно и се издълбават (не много). Оставят се да престоят в подсолена вода, до­като тя потъмнее. Изваждат се и се изстискват; Нареждат се в тавичка. Дребно нарязаният лук се пържи заедно с обелените скилидки чесън и издълба­ната вътрешност на патладжаните, нарязана на дребно. Прибавят се обелените, дребно нарязани червени домати (или прецеден доматен сок), солта и черният пипер. Плънката се пържи още няколко ми­нути и се отстранява от огъня. С така приготвената смес се пълнят патладжаните. Върху всеки патладжан се слага по едно парче домат с кожицата на­горе. Отстрани се налива малко вода и се слагат обелени нарязани червени домати. Ястието се пече н по-силна фурна, докато патладжаните омекнат мно­го добре и останат на мазнина.

Със същата плънка едновременно с патладжаните могат да се напълнят няколко червени средно големи и добре оформени домата. Издълбаната вътрешност на доматите се използва за плънката и нареждане отстрани в тавичката.