понеделник, 30 април 2012 г.

Безмесен чумлек в гърне

Дребни лукчета 1250 г
чесън 50 г
брашно 15 г
чер пипер 0.5 г
черпени домати 150 г
червено вино 50 г
чубрица 15 г
дафинов лист 2 г
кромид лук 150 г
растително масло (зехтин) 125 г
червен пипер 10 г
сол 15 г

Лукът се нарязва на дребно и се задушава леко в растителното масло до златист цвят. Изстискват се доматите, прибавят се обелените лукчета, чесънът, черният и червеният пипер, дафиновият лист и мал­ко вода. Посоляват се и се поръсват с чубрица. След това се разбъркват, поставят се в пръстено гърне, което се захлупва, и се задушават до омекване на лукчетата. Накрая се прибавя разбитото в студена вода брашно. Ястието се оставя да поври още някол­ко минути и се снема от огъня.