Патладжани 600 г
домати 150 г
чесън 35 г
растително масло (зехтин) 100 г
оцет 40 г
сол 15 г
магданоз 25 г
Избират се средно големи патладжани със съвсем дребни семенца. Изпичат се върху силен огън — жар, или много гореща плоча. При бавно печене патладжаните стават жилави и потъмняват. Веднага след опичането, докато са още горещи, се обелват и счукват в гаванка (дървен съд) с дървено чукало. Чукането продължава, докато патладжаните се превърнат в гладка бяла каша. Тогава се прибавя постепенно растителното масло, като. се бърка непрекъснато. За да станат по-вкусни патладжаните, необходимо е да се прибави повече растително масло. След това кашицата се подправя с много добре счукания чесън и солта. Прибавя се оцет на вкус и се наръсва с дребно нарязания магданоз. При поднасяне салатата се заглажда с изпъкналата страна на лъжицата, като наоколо се поставят филийки червени домати.