вторник, 24 април 2012 г.

Кьопоолу

Патладжани 600 г
домати 150 г
чесън 35 г
расти­телно масло (зехтин) 100 г
оцет 40 г
сол 15 г
маг­даноз 25 г

Избират се средно големи патладжани със съвсем дребни семенца. Изпичат се върху силен огън — жар, или много гореща плоча. При бавно печене пат­ладжаните стават жилави и потъмняват. Веднага след опичането, докато са още горещи, се обелват и счукват в гаванка (дървен съд) с дървено чукало. Чукането продължава, докато патладжаните се пре­върнат в гладка бяла каша. Тогава се прибавя посте­пенно растителното масло, като. се бърка непрекъс­нато. За да станат по-вкусни патладжаните, необхо­димо е да се прибави повече растително масло. След това кашицата се подправя с много добре счу­кания чесън и солта. Прибавя се оцет на вкус и се наръсва с дребно нарязания магданоз. При поднасяне салатата се заглажда с изпъкналата страна на лъ­жицата, като наоколо се поставят филийки червени домати.